- Locatie
Arnhem - raadszaal
- Voorzitter
- Wimer Heemskerk
- Toelichting
-
De agenda voor dit overleg wordt twee weken van tevoren gepubliceerd. Dagelijks bestuur en directie nemen deel vanaf 19.30 uur.
Agendapunten
-
00
-
01
Dhr. L. van Riswijk neemt deel namens het DB & AB van de GMR.
Dhr. H. van den Berg neemt deel namens de directie.Bijlagen
-
02
Twee brieven van dhr. R. Barends inzake kwalitatieve evaluatie en openbaar vervoer concessie.
Bijlagen
-
03
- De regioagendacommissie stelt het verslag en besluitenlijst met inachtname van mogelijke wijzigingen vast.
- Het advies van de regioagendacommissie aan het Algemeen bestuur en de brief van de regioagendacommissie aan de Raden zijn ter kennisname.
Bijlagen
-
04Mogelijke inspraak
-
05
Oa. mogelijke reflectie op de besluitvorming over de:
- jaarstukken 2023;
- de Regionale agenda
-
06
Door het Dagelijks bestuur van de GMR is aan de raden de zienswijzen over de ontwerp-regionale agenda toegezonden. Deze treft u bijgaand aan. Door het AB wordt op 11 september besloten over de regionale agenda met inachtname van de zienswijzenota. De volgende aandachtspunten vergen uw aandacht, waarbij de punten 1 en 2 meer ter kennisname zijn.
De punten 3 & 4 echter kunnen een rol vergen van de Regioagendacommissie. Dat vergt dan een uitspraak.
1. De hoogte van (de indexering van) de inwonerbijdrage.
De gemeenteraden hebben zonder uitzondering gevraagd voor de ongunstige ontwikkeling van het gemeentelijk financieel meerjarenperspectief. Daarom heeft men de knopen geteld door te besluiten:
· De hoogte van de inwonerbijdrage blijft ongewijzigd voor 2025 op de aangekondigde € 9.01 (voor regiobureau en vijf opgaven).
· Het DB onderzoekt om voor het jaar 2026 e.v. met een meerjarig integraal voorstel te komen om kosten te besparen. Daarbij gaat het om 2 ton.
Wat dit betekent voor de uitvoering van de opgaven valt nader te bezien. Eind september volgt er een procesvoorstel hoe en wanneer dt inzicht geboden wordt, maar dat is op zijn vroegst eind 2024 1e kw. 2025. Het zal tzt ter informatie worden toegevoegd aan de de agenda van de RAC GMR.
2. Verkorting periode van vier jaar voor de opgaven. Renkum had hierom verzocht. De GMR vindt dat onwenselijk. Motivering: een agenda voor de jaren 2025-2026 betekent dat het opstellen en de besluitvorming over de volgende regionale agenda 2027 en verder, direct na de gemeenteraads-verkiezingen van 2026 moet plaatsvinden. Bij de besluitvorming over de huidige regionale agenda is door veel gemeenteraden verzocht om dit te vermijden. Vandaar dat er nu een vierjarige agenda voorligt ter ‘midterm’ behandeling door de gemeenteraden.
3. Monitoring resultaten. Verzocht door Beuningen & Wijchen: citaat zienswijzenota: Door colleges en gemeenteraden zijn in de zienswijzen en bij eerdere gelegenheden, verwachtingen uitgesproken over het gewenste niveau van de monitoring. De uitdaging is om op een kosteneffectieve wijze in beeld te brengen wat de opbrengst, in welke vorm dan ook, van onze regionale samenwerking is. Wij informeren u in de tweede helft van dit jaar nader, over hoe wij dit concreet voor ons zien.
Advies: toevoegen aan termijnkalender RAC GMR.
4. Bevoegdheid vaststelling regionale agenda: aangekaart door Wijchen. De vraag wie bevoegd is om de regionale agenda vast te stellen. Het informatieprotocol van de GMR is niet in overstemming met de gemeenschappelijke regeling (GR). De gemeenteraad stelt zich daarbij op het standpunt dat wanneer het informatie-protocol in lijn wordt gebracht met de GR, dat dit als een stap terug wordt ervaren. En daarmee de positie van de gemeenteraden wordt ‘verzwakt’ qua betrokkenheid, zeggenschap, democratische controle en verantwoording. De gemeenteraad vraagt om een visie van het dagelijks bestuur. Dit wordt erkend door de GMR. Zij het dat ze het voorzichtig erkennen. “Wij vinden de conclusie te kort door de bocht dat de noodzakelijke aanpassing van het informatieprotocol leidt tot de geschetste verzwakking. Betrokkenheid van gemeenteraden en democratische controle van eigen bestuursleden in een regionale samenwerking is meer dan het (onbevoegd) vaststellen van een agenda van het regionaal samenwerkingsverband door de gemeenteraad. De herziening van het informatieprotocol staat voor de tweede helft van 2024 op het programma. In dit proces worden de gemeenteraden en de regionale agendacommissie betrokken. Gezamenlijk kunnen we afspraken maken over welke informatie de raden, de colleges en de ambtelijke organisaties op welk moment van de GMR mogen verwachten en ieders rol daarbij. Voor de gemeenteraden betekent dit dat we de gemeentelijke kaderstellende en controlerende rol versterken.”
Advies: toevoegen aan termijnkalender RAC GMR.Bijlagen
-
07
In de termijnkalender is voorzien in een regionale bijeenkomst voor de raden op 11 oktober as. Hiervan worden er twee per jaar georganiseerd. In de RAC GMR van 10 juni jl. is besloten dat de inhoud, vorm en programmering van deze regiobijeenkomst eerst wordt besproken in de RAC GMR van 16 september, voordat er een definitief programma en uitnodiging wordt gemaakt.
Het voorstel vanuit het Regiobureau voor de invulling luidt als volgt:
- Gebiedsprocessen: vervolg raadsledenbijeenkomst 6 oktober 2023
- Groene Metropool 2120
Achtergrond informatie
De GMR heeft samen met de Wageningen University & Research een toekomstbeeld van de regio voor 2120 opgesteld. Deze toekomstvisie laat zien hoe wij over honderd jaar zouden kunnen leven in deze regio. In de toekomstvisie worden de belangrijkste thema’s die spelen aangestipt; nu én in het jaar 2120. Het natuurlijke systeem (rivier, natuur, landbouw) is als basis genomen. Dit toekomstbeeld is geen blauwdruk, het is bedoeld om ons gezamenlijke gesprek over de toekomst te voeden zodat we nu de juiste keuzes maken.Bijlagen
-
08
Voorstel en gespreksmemo worden nagezonden.
-
09
Agenda
- Uitgelicht onderwerp optie: actualisatie Woondeal 2.1, regionale woonzorgvisie. Presentatie. -
10rondvraag en sluiting